UKK: Pinnoitus vs. vahaus

Meiltä usein kysellään mitä pinnoitus tarkoittaa sekä mikä on pinnoituksen ja vahauksen ero. Oikeastaan on helpompaa sanoa mitä yhteistä niillä on. Lähin yhteinen nimittäjä löytyy pohjatöistä, itse aineilla ei ole juurikaan yhtäläisyyksiä.

Kun auto valmistellaan pinnoitukseen tai vahaukseen, siitä poistetaan kemikaaleilla pesun yhteydessä suola, piki, lentoruoste (”hyppyruoste”) sekä muut epäpuhtaudet. Prosessissa käytettävät aineet ovat rasvaisia, joten lopuksi rasva pitää poistaa pinnasta pesemällä. Tähän asti pinnoitus ja vahaus ovat samanlaisia töitä.

Jos jatketaan tästä pinnoitukseen, täytyy varsinkin käytettyä autoa kiillottaa eli myllyttää. Tällöin pinta tasoittuu ja luo paremman tartuntapohjan pinnoitteelle. Ulkoisesti tämä tarkoittaa kiillon lisääntymistä. Kovin naarmuiseen pintaan ei pinnoitetta laiteta. Veden hylkivyys on heikkoa aineen lähinnä täyttäessä lakkapinnan hiusnaarmuja eikä pinnoite toimi halutulla tavalla kovinkaan pitkään.

Itse pinnoiteaineet ovat usein käytännössä piioksidipohjaisia. Ne sisältävät voimakkaita liuottimia ja luovat lakkapinnan päälle 2-10 mikrometriä paksun kovan, tehokkaasti likaa hylkivän kerroksen. Jotta pinnoite toimisi lakkapinnan päällä, pitää sille antaa pitkä kuivumisaika, vähintään 12 tuntia, mieluummin enemmän. Kesäaikaan pinnoite jatkaa kuivumistaan myös pihalla, mutta auton pitää olla sateelta suojassa yli 18 asteen lämpötilassa vähintään se 12 tuntia. Tämän takia pinnoitettavat autot pitää jättää yön yli käsittelyyn.

Hyvät pinnoitteet ja niiden kesto versus vahaus

Hyviä markkinoilla olevia pinnoitteita ovat kirjoitushetkellä esim. Korrekin Pro sarjan Cure, Nanolex Si3d HD sekä Ceramic Pro. Viimeisestä saat myös takuun, joka tosin edellyttää käymistä valtuutetuissa käsittelypisteissä puolen vuoden välein. Tällöin alkuperäistä pinnoitetta ”boostataan”. Me täällä Cleanwheelsillä käytämme Curea sekä Nanolexin HD:tä. Molemmat ovat hyviä, pieniä eroavaisuuksia tosin on. ”Kevytpinnoitteista” käytössämme on Korrekin Pro sarjan Nanoseal 4K. Se voidaan laittaa hieman naarmuisempaankin pintaan toisin kuin Cure ja HD.

Suurin ero pinnoitteiden ja vahojen välillä on niiden kyvyssä säilyttää ominaisuutensa aikaa vastaan ja kyvyssä hylkiä suolaa poistavia hiilivetyliuotinpesuja. Hyväkin vaha kestää muutaman hiilivetyliuotinpesun, kun taas hyvä pinnoite hyvillä pohjilla kestää hyvin hoidettuna helposti 60 tkm. Varsinkin Nanolexin HD:llä on hyvä kyky kestää erilaisia pesuja hyvin pitkään.

Cure ja Nanolex -käsittelyt ovat meillä alkaen 550 euroa. Hinta ei ole paha kun ajattelee, että vahauttaisi auton 3 kertaa vuodessa (suositus). Tällöin hintaa tulisi kahden vuoden aikana 6 * 120 = 720 euroa. Halvemmalla saat siis parempaa tässä tapauksessa. Vaikka vahauttaisi vain 2 x vuodessa, olisi hintaa 4 x 120 = 480. Pikkaisen enemmän investoimalla saisi tässäkin tapauksessa parempaa. Nämäkin laskelmat ovat vielä alakanttiin kun ajattelee, että pinnoite kestää todellakin useita kymmeniä tuhansia. Taksikäytössä esimerkiksi Cure ja HD ovat molemmat kestäneet yli 70 tkm. Kuinka monta vuotta sinulla kestää ajaa 70 tkm autollasi?

Kommentointi suljettu