UKK: Oksennuksen haju autossa

Erilaisilla hajuilla on taipumus tarttua auton sisätiloihin sitä kauemmin pidempään ne ovat siellä. Olet varmaan huomannut tämän esimerkiksi wunderbaumin kanssa. Pitkään peilissä roikkunut ”new car” -tuoksu ei lähdekään autosta vaikka muovikuusen heittääkin roskiin.

Ensimmäinen sääntö on siis, toimi nopeasti. Kun vahinko käy, siivoa kotikonstein niin paljon tavaraa kontaminoituneelta alueelta kuin pystyt. Muista, että sinun pitää saada lika pois, ei vain levittää sitä. Imuroi siis vaikka koti-imurilla aluetta.

Toisena keinona voit koittaa tämän jälkeen erilaisia hajun neutralointiin soveltuvia kotikonsteja. Näitä ovat ruokasooda sekä etikka. Ripottele ainakin kaksi 125 gramman ruokasoodapurkki auton tekstiileille. Älä laita muoviosille, sillä näistä huokosiin imeytynyttä soodaa on vaikea saada pois. Anna soodan olla yön yli autossa ja imuroi pois. Etikalla on sama periaate. Jätä 0,5-1 litra etikkaa laakeaan astiaan autoon yön yli. Aamulla auto haisee etikalle, mutta se haju haihtuu pois.

Kolmantena vaihtoehtona on tuoda auto tänne, täältä löytyy jo järeämpääkin hajunpoistokalustoa. Käytännössä pesemme likaisen alueen verhoilupesurilla, jolloin lika imetään veden avulla penkistä pois. Pesuun käytetään etikka-sisäpuhdistus -seosta. Toisinaan hajuhaitat poistuvat jo tällä. Tämmöinen operaatio maksaa meillä tyypillisesti 40-60 euroa

Mikäli haju ei vieläkään antautunut, siirrytään järeämpiin konsteihin. Alue pestään normaalisti, jonka jälkeen auto otsonoidaan. Sisätilat lämmitetään kuumaksi sisätilapuhaltimilla ja otsonikone laitetaan töihin puoleksi tunniksi. Aiemmat otsonikoneet tuottivat hitaasti otsonia, jolloin niitä täytyi käyttää yön yli autossa. Nykyisissä koneissa puoli tuntia riittää, yön yli pitäessä muoviosat alkavat sulaa.

Otsonointilaite tuottaa otsonia, joka tuhoaa hajukasvustoa. Toisaalta jos ei ensin poista hajun lähdettä, ei autoa kannata otsonoida. Toisin sanoen kohde täytyy ensin pestä ja sitten otsonoida. Otsonointi maksaa meillä 80 euroa.

Jos mikään ylläolevista ei tuo helpotusta tilanteeseen, on haju ehtinyt jo levitä auton sisätiloihin hyvin laajasti. Tällöin kaikki penkit, kattoverhoilu ja muu verhoilu pitää pestä erikseen sekä otsonoida auto. Näitä tapauksia on onneksi kuitenkin harvemmin, 2-3 kertaa vuodessa. Tyypillisesti koko verhoilun pesu maksaa auton kokoluokasta riippuen noin 300-500 euroa.

 

 

Kommentointi suljettu