Golf GTI: Myllytys ja keraaminen pinnoitus

Hieno Golf pääsi hyvään käsittelyyn.
Asiakkaalla oli pieni ongelma autonsa kanssa. Pinta oli täynnä auringossa näkyviä mikronaarmuja eikä pinnassa ollut lian hylkivyyttä parantavia aineita. Lyhytaikainen ratkaisu olisi ollut vahauttaa auto, mutta sillä ei olisi päästy mikronaarmuista eroon, ne olisivat ainoastaan hieman peittyneet. Ratkaisuksi valikoitiin sen sijaan auton hyvä kiillotus (10-15 tuntia) ja keraaminen pinnoite Pro Cure. Tällä yhdistelmällä saadan hyvä, likaa hylkivä pinta seuraavien kymmenien tuhansien kilometrien ajaksi.

Kaikki alkaa hyvästä pesusta
Ennen kuin auton pintaa voidaan kiillottaa, pitää pinnasta saada ihan tasainen, myös helmoista. Pinnassa oleva maantiepiki, suola ja lentoruoste taas ei irtoa normaaleilla autonhoitoshamppoilla, Pinelinellä tai edes Mäntysuovalla. Raudanpoistoon tarvitaan oma aineensa, samoin pienpoistoon ym.
Jos pintaa ei tehdä pesuvaiheessa täysin tasaiseksi, ei autoa kannata kiillottaa. Kiillotuskoneen laikan ja pellin väliin jäävät epäpuhtaudet irtoavat kiillotusvaiheessa ja pyörivät laikan ja maalipinnan välissä. Jokainen ymmärtää miten hyödyllistä maalipinnan kiillottaminen tällöin on; ei ole hyödyllistä kun kiillottaminen tekee vain lisää naarmuja.

Kun auto on puhdas, alkavat kiillotustyöt
Auton kiillottaminen on aina autokohtaista. Ajoneuvojen lakkapinnan kovuus vaihtelee merkeittäin ja jopa merkkien sisällä, joten työ voi olla hyvinkin hidasta tai sitten ei, rippuen tietenkin myös siitä miten hyvään lopputulokseen tähdätään. Tässä tapauksessa pinta oli ns. medium+ tai kova- eli ei kovimmasta päästä, mutta ei missään nimessä pehmeäkään. Niinpä tämän auton kiillottamiseen kului aikaa ihan huolella vaikka katolle ei sen yliteippauksen takia mitään massiivista kiillotusta tehtykään.

Ennen kiillotusta…

Rajattuna ja kiillotusaineet levitettynä…

…kiillotuksen jälkeen.
Kun autoa on kiillotettu pari päivää, on myllytystahnaa myös siellä, jossa sitä ei pitäisi olla eli luukkujen väleissä, ikkunalistojen vieressä ym. ym. Ei ole kovin kiva antaa asiakkaalle sellaista autoa, jossa valkoista myllytyspölyä on joka paikassa. Tähän on pari ratkaisua. Pienemmissä kiillotuksisa kolot voidaan puhdistaa paineilmalla, mutta näin massiivisten kiillottelujen jälkeen auto on parempi pestä tässä kohtaa. Tämä on tehokkain tapa päästä eroon ylimääräisestä myllytyspölystä.

Vaikka nykyaikaiset aineet eivät kovin paljon pölyäkään, isojen kiillotusten jälkeen valkoista myllypölyä löytyy ympäri autoa.

Myllypölyt poistuvat parhaiten vaahtokylvyssä. Tällöinkään itse autoa ei kannata pestä, vaan keskittyä kolojen ja rakojen huuhteleluun painepesurilla.
Kun auto on pesty, seuraa huolellinen kuivaus, sillä yleensä pinnoitusvaihe sietää huonosti vettä. Pienet peilin koloista ym. valuvat vesipisarat voidaan kuivata liinalla ennen pinnoitteen levittämistä, mutta pääsääntöisesti pinnan tulee olla kuiva ennen kestopinnoitteiden levittämistä.

Curen täytyy muuttua pisaramaiseksi ennen kuin se pyyhitään pois. Liian pitkään kuivunutta Curea ei saa pois kuin kiillottamalla. Liian aikaisin pyyhitty Cure taas ei anna pitkäkestoista suojaa.
Itse pinnoitusprosessi riippuu hieman pinnoitteen valmistajasta. Esimerkiksi Cure levitetään ns. märkälevityksenä, jolloin koko paneeli (esimerkiksi ovi, konepelti tms.) voidaan levittää kerrallaan kosteaksi, odottaa hetki ja pyyhkiä pois. Tämä toistetaan autoille kahteen kertaan. Toiset pinnoitteet taas levitetään pienempi alue kerrallaan, esimerkiksi ovi jaetaan 3-4 osaan pinnoituksen osalta.

Valmista pintaa maantiekäyttöön.
Kun myllytyspölyt on poistettu, pinnoite pyyhitty pois, ovenvälit ym. siistitty, alkaa auto näyttää taas siltä kuin kuuluukin. Siihen on tullut kiiltoa ja hyvää suojaa pitkäksi aikaa. Nyt täytyy enää antaa pinnoitteen kuivua vähintään 12 tuntia pinnoitteen kovettumiseksi
Ylläpitopesut hoituvat kätevästi täällä meillä. Jos taas haluat pestä auton itse, löytyy siihen ohjeita Cleanwheelsin youtube-kanavalta: Ohjeita auton käsinpesuun.